BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

CENTENAR PR. DUMITRU STANILOAE


Sub patronajul Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Bucuresti organizeaza in perioada 9-14 noiembrie 2003 manifestarile dedicate centenarului nasterii Parintelui Dumitru Staniloae (1903-1993). Manifestarile sunt organizate cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Arhiepiscopiei Bucurestilor, Muzeului Taranului Roman, Societatii Romane de Radiodifuziune si Fundatiei Anastasia.

Despre Parintele Staniloae, Episcopul Kallistos de Diokleia, profesor al Universitatii din Oxford, spunea: Prin conferintele, articolele si cartile sale, Parintele Dumitru Staniloae a transformat aproape de unul singur teologia ortodoxa romana, dandu-i o orientare radical diferita in perioada postbelica. Cu toate acestea, cei care il intalnesc pentru prima data nu pot banui usor cat de vasta a fost influenta sa, pentru ca este un om modest, delicat si nepretentios. Invatatura si larga sa cultura nu sunt niciodata etalate in asa fel incat sa doboare sau sa intimideze. Atent fata de altii, cald si apropiat, dansul exprima spontan o adevarata curtoazie crestina. Cand vorbeste in Experienta lui Dumnezeu despre umanitatea, tandretea si delicatetea sfintilor, el zugraveste involuntar propriul sau portret. (…) Are darul pretios de a transmite, prin simpla sa prezenta, un sentiment de totalitate si pace. „Este un om care restaureaza increderea in viata”, remarca pe drept cuvant prietenul sau reverendul Donald Allchin. Viata sa a fost dedicata cercetarii, scrierii si invataturii, si totusi nu a fost un „academic” in sens ingust. Nu este numai profesor, ci si preot care iubeste Liturghia, nu numai un savant, ci si parinte duhovnicesc. Legatura dintre teologie si rugaciune, atat de des subliniata in opera sa, este evidenta, de asemenea, in persoana sa. Teologia nu este pentru el doar ceea ce studiaza, ci ceea ce traieste si este. Vorbeste cu intelepciunea inimii. (…) Este un adevarat mester in folosirea cuvintelor, atat un poet cat si un teolog.

La manifestarile din acest an participa oaspeti de seama din lumea teologica si culturala din tara si strainatate: PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, membru al Academiei Atenei, Mitropolitul Bishoy de Cairo, Jurgen Moltamann (Tübingen), Christos Yannaras (Atena), Andree Joos (Roma), Stylianos Papadopoulos (Atena), Thomas Fitzgerald (Boston), Marc Antoine Costa de Beauregard (Paris), Vladimir Shmaliy (Moscova), Ivan Dimitrov (Sofia), Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Dan Haulica, Horia-Roman Patapievici, alaturi de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, reprezentanti ai Academiei Romane, ai Universitatii din Bucuresti si ai facultatilor de teologie din tara.

Programul manifestarilor cuprinde:
•Sfanta Liturghie savarsita de Parintele Patriarh Teoctist si Prea Fericitului Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, urmata de slujba de pomenire a parintelui (duminica, 9 nov., orele 9,30-12,30)
•Congresul International de Teologie (9-12 noiembrie, in Aula Palatului Patriarhiei)
•Expozitia document Dumitru Staniloae (9 - 23 noiembrie, in Rotonda Palatului Patriarhiei)
•Expozitia Stravezimea credintei in viata taranului. Pentru Dumitru Staniloae – (joi 13 noiembrie, ora 13.00, la Muzeul Taranului Roman)
•Lansarea cartii „Un iconostas in memoriam” de Sorin Dumitrescu (miercuri, 12 noiembrie, ora 11.30, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti)
•Dezvelirea lucrarilor in bronz Sfanta Treime si Parintele Dumitru Staniloae, realizate de Silvia Radu si Vasile Gorduz (miercuri, 12 noiembrie, ora 11.30, in Amfiteatrul Dumitru Staniloae al Facultatii de Teologie Ortodoxa)
•Pelerinaj la mormantului Parintelui Dumitru Staniloae (Manastirea Cernica, luni, 10 noiembrie, ora 14.30)
•Priveghere de seara la biserica Sfantul Grigorie Palama, Paraclisul Universitatii Politehnica (joi, 13 noiembrie, ora 19.00)
•Sfanta Liturghie la biserica Sfantul Grigorie Palama, (vineri, 14 noiembrie, ora 9.30).

Centenarul Dumitru Staniloae

Programul manifestarilor 9-14 noiembrie 2003

Sambata, 8 noiembrie – sosirea invitatilor

Duminica, 9 noiembrie
9,30 -12,30 Sfanta Liturghie savarsita de Prea Fericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Prea Fericitul ANASTASIE, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, urmata de slujba de pomenire a Parintelui Dumitru Staniloae. (Biserica Sf. Spiridon)
13,00 – 15,00 Masa festiva oferita de PF Patriarh TEOCTIST (Palatul patriarhal) Congresul international de teologie: Teologia ortodoxa contemporana. Evaluari si perspective
17,00 – 20,00 Sesiunea I omagiala (Aula mare a Palatului Patriarhiei) Moderator: Pr. Prof. Dr. Nicolae D. NECULA
17,00 – 18,00 Rugaciune – grup de studenti teologi; Film „Dumitru Staniloae” (7 minute)

Mesaje

- Prea Fericitul Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
- Prea Fericitul Parinte ANASTASIOS, Arhiepiscopul Tiranei si al intregii Albanii
- Dl. Acad. Razvan THEODORESCU, Ministrul Culturii si Cultelor
- Dl. Prof. Dr. Alexandru ATHANASIU, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului
- Dl. Acad. Eugen SIMION, Presedintele Academiei Romane
- Dl. Prof. Dr. Ioan MIHAILESCU, Rectorul Universitatii din Bucuresti
- Dl. Gabriel LIICEANU
- Dna. Lidia STANILOAE

18,00-18,15 Vernisaj - expozitia document: Dumitru Staniloae, Omul si opera. (Rotonda Palatului Patriarhiei) Lansare de carte de la Editura Anastasia
18,15- 20,00 Omagiu Parintelui Dumitru Staniloae.

Contributii:


• IPS Mitropolit DANIEL al Moldovei si Bucovinei
• IPS Mitropolit ANTONIE al Ardealului
• Pr. Prof. Dr. Dumitru POPESCU, Bucuresti
• Prof. Dr. Stylianos PAPADOPOULOS, Atena
• Pr. Prof. Dr. Viorel IONITA, Geneva
• Dl. Dan HAULICA, Bucuresti
• Dl. Andrei PLESU, Bucuresti
• Dl. Horia-Roman PATAPIEVICI, Bucuresti
• PS IOACHIM Bacauanul, Roman
• Pr. Prof. Dr. Dumitru RADU, Bucuresti
• Ierom. Juvenalie IONASCU, Roma

20,00 - 20,30 Conferirea Medaliei Dumitru Staniloae Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si Prea Fericitului ANASTASIOS Yanloulatos, Arhiepiscop al Tiranei si al intregii Albanii, de catre Pr. Prof. Dr. Nicolae D. NECULA, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa Patriarhul Justinian a Universitatii din Bucuresti Conferirea Diplomei Dumitru Staniloae Prea Fericitului ANASTASIOS Yannoulatos, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, de catre Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
20,30 – 22,00 Receptie oferita de Facultatea de Teologie (Palatul Patriarhiei, sala de receptii)
Luni, 10 noiembrie – Teologia ortodoxa contemporana si viata Bisericii
9,00 -11,00 Sesiunea a II-a (Aula mare a Palatului Patriarhiei)
Moderator: Pr. Prof. Dr. Viorel IONITA
9,00 - 9,30 Ierom. Rafail NOICA, Teologia si Monahismul
9,30 - 10,00 IPS Mitropolit BISHOY de Damietta – Biserica Copta din Egipt: Teologia ortodoxa contemporana si viata Bisericii
10,00 - 10,30 Pr. Marc Antoine COSTA DE BEAUREGARD – Paris: Aspecte ale slavirii Sfintei Treimi in teologia ortodoxa contemporana
10,30 – 11,00 Discutii
11,30 – 13,00 Sesiunea a III-a
Moderator: Pr. Prof. Dr. Constantin COMAN
11,30 - 12,00 IPS Mitropolit DANIEL, Iasi: Teologia – stiinta mantuirii
12,00 - 12,30 Prof. Dr. Georgios GALITIS, Atena: Exegeza patristica si teologia contemporana
12,30 - 13,00 Pr. Conf. Dr. Ioan TULCAN, Arad: Coordonate eclesiologice fundamentale in gandirea Parintelui Staniloae
14,30 – 16,00 Pelerinaj la mormantul Parintelui Dumitru Staniloae. Manastirea Cernica
16,30 – 19,00 Sesiunea a IV-a
Dezbatere rezervata invitatilor la congres cu privire la tema zilei, incheiata cu un document. Fara public. (Sala Iorga – Palatul Patriarhiei)
19,30 – 22,00 Receptie patronata de Excelenta Sa, Dl. Acad. Razvan THEODORESCU, Ministrul Culturii si Cultelor (Palatul Parlamentului)
Marti, 11 noiembrie. Teologia ortodoxa si problemele lumii contemporane
9,00 – 11, 00 Sesiunea a V-a
Moderator: Pr. Conf. Dr. Ioan TULCAN
9,00 – 9,30 PF ANASTASIOS Yannoulatos - Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania: Contributia ortodoxa la dezbaterea temelor majore ale lumii contemporane. Consideratii cu referire la gandirea Parintelui Dumitru Staniloae.
9,30 – 10,00 Pr. Prof. Dr. Vladimir SHMALIY, Moscova: Cosmologia capadocienilor. O contributie la dialogul contemporan al teologiei cu stiinta
10,00 – 10,30 Pr. Vladimir FEDOROV, Sankt Petersburg (titlu rezervat)
10,30 – 11,00 Discutii
11,30 – 13,00 Sesiunea a VI-a
Moderator: Pr. Prof. Dr. Vasile RADUCA
11,30 – 12,00 Pr. Prof. Dr. Thomas FITZGERALD, Boston: Marturia Bisericii Ortodoxe pentru reconcilierea si innoirea societatii
12,00 – 12,30 Prof. Dr. Andre JOOS, Roma: Abordarea soborniceasca a Teologiei Ortodoxe Rasaritene. Radacinile si superioritatea acesteia fata de iluzia globalizarii in societatile istoriei recente
12,30 – 13,00 Discutii
16,30 – 19,00 Sesiunea a VII-a
Dezbatere rezervata invitatilor la congres cu privire la tema zilei, incheiata cu un document. Fara public. (Sala Iorga – Palatul Patriarhiei)
19,30 – 22,00 Receptie patronata de Excelenta Sa, Dl. Prof. Dr. Alexandru ATHANASIU, Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului – Hotel Marriott
Miercuri, 12 noiembrie. Teologia ortodoxa si invatamantul teologic universitar
9,00 – 11, 00 Sesiunea a VIII-a
Moderator: Pr. Prof. Dr. Dumitru POPESCU
9,00 – 9,30 Prof. Jürgen MOLTMANN, Tübingen: Teologie si formare teologica la universitatile de stat
9,30 – 10,00 Prof. Dr. Dimitrios TSELENGHIDIS, Tesalonic: Teologia Ortodoxa si invatamantul teologic universitar astazi.
10,00 – 10,30 Prof. Dr. Ivan DIMITROV, Sofia: Teologia si invatamantul teologic universitar in Bulgaria astazi
10,30 – 11,00 Discutii
11,30 – 13,00 Vizita la Facultatea de Teologie
• Dezvelirea lucrarilor in bronz „Sfanta Treime” si „Dumitru Staniloae” realizate de Vasile Gorduz si Silvia Radu pentru Amfiteatrul Dumitru Staniloae
• „Un iconostas in memoriam” de Sorin DUMITRESCU
• „Variatiuni de alb. Ofranda Parintelui Dumitru Staniloae” Expozitia pictorului Horia PASTINA (Prezinta Prof. Dan HAULICA, Presedinte de onoare al Asociatiei internationale a criticilor de arta)
16,30 – 19,00 Sesiunea a IX-a
Dezbatere rezervata invitatilor la congres cu privire la tema zilei, incheiata cu un document. Fara public. (Sala Iorga – Palatul Patriarhiei)
19,30 – 22,00 Receptie patronata de Excelenta Sa, Dl. Laurentiu TANASE, Secretar de Stat pentru Culte (Complexul Lebada)
Joi, 13 noiembrie, 10,00 - 12,00 Academia Romana: Sesiune omagiala dedicata Parintelui Dumitru Staniloae
13,00 Vernisajul expozitiei: Stravezimea credintei in viata taranului roman. Pentru Parintele Dumitru Staniloae organizata de Muzeul Taranului Roman
Prezinta:
Prof. Dr. Dinu C. GIURESCU, directorul general al MTR
Prof. Dr. George GALITIS, Atena
Paul GHERASIM
17,00 – 18,45 Intalnirea PF ANASTASIOS, Arhiepiscopul Tiranei, cu studentii ortodocsi din Universitatea Bucuresti - Aula Mare a Universitatii Lansare de carte: PF ANASTASIOS Yannoulatos, Ortodoxia si problemele lumii contemporane.
19,00 - 22,00 Priveghere la biserica Sf. Grigorie Palama, paraclisul Universitatii Politehnica
Vineri, 14 noiembrie, pomenirea Sf. Grigorie Palama
9,00 – 12,00 Sfanta Liturghie savarsita de Prea Fericitul ANASTASIOS, Arhiepiscopul Tiranei si al intregii Albanii, la biserica Sf. Grigorie Palama, paraclisul Universitatii Politehnica

Cuvinte despre Pr. Dumitru Staniloae

Izvorul Staniloae nu va seca niciodata. Va ramane vesnic viu. Dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Transilvaniei

Pentru totdeauna si pentru toate generatiile care vor veni dupa noi, va fi Profesorul care ne-a invatat taina apropierii de Dumnezeu. Cand se va zice Filocalie se va zice Staniloae. Dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Transilvaniei

Gandire originala, creatoare, indrazneata, capacitate de adancire pana la epuizarea tuturor posibilitatilor de explorare a unui gand, a unui fapt, a unei prezente a lui Dumnezeu in lume, in cuvant, in om, in univers – iata ce si cine a fost si ramane Parintele Staniloae. Nimeni ca dansul n-a descoperit sensuri noi acolo unde nimeni nu le banuia, n-a elaborat mai pe inteles si cu noi intelesuri o teologie a lumii, o teologie a persoanei – pornind de la Dumnezeu – Persoana – o teologie a armoniei si a echilibrului, o teologie a omeniei, folosindu-se in aceste din urma elaborari mai ales de felul cum se reflecta ele in alcatuirea sufletului romanesc. Dr. Antonie Plamadeala, Mitropolitul Transilvaniei

Asa cum spunea Sf. Grigorie Teologul Sfantului Vasile cel Mare: „Te-am luat drept calauzitorul meu de dogma”, la fel putem spune si noi toti despre Pr. Staniloae. Pr. Prof. Constantin Galeriu

Toata lumea cunoaste pe Parintele Staniloae care este un urias, un geniu teologic care marcheaza absolut tot secolul nostru. Olivier Clement

Le Pere Dumitru Staniloae est certainement aujourd’hui le plus grand théologien orthodoxe. Olivier Clement

Roumain et universel. Orthodoxe, et par la uni a tout. Un homme qui n’a pas peur. Qui n’a pas peur de l’Occident, ni de prétentions de l’humanisme et de la rationalité modernes, mais qui tente, prophétiquement, de tout entriner dans le mouvenemt d’un véritable divino-humanisme. Plus il avance, et plus il sent que la Tradition, si elle ne doit pas mourir mais rester fidele a l’Esprit Saint, dont Irénée de Lyon disait qu’il est juvenescens, plus il sent que la Tradition doit inventer des mots nouveaux, des mots capables de toucher le coeur des hommes en cette fin du Xxe siecle, en cette aubbe du troisieme millénaire.... Olivier Clement

Gratie Parintelui Staniloae, oricand un filosof virtual se poate „impartasi la infinitate” cum spune el atat de just. Pentru ca Dumnezeul gandului e si acela al harului. Virgil Ierunca

Prin conferintele, articolele si cartile sale, Parintele Dumitru Staniloae a transformat aproape de unul singur teologia ortodoxa romana, dandu-i o orientare radical diferita in perioada postbelica. Cu toate acestea, cei care il intalnesc pentru prima data nu pot banui usor cat de vasta a fost influenta sa, pentru ca este un om modest, delicat si nepretentios. Invatatura si larga sa cultura nu sunt niciodata etalate in asa fel incat sa doboare sau sa intimideze. Atent fata de altii, cald si apropiat, dansul exprima spontan o adevarata curtuoazie crestina. Cand vorbeste in Experienta lui Dumnezeu despre umanitatea, tandretea si delicatetea sfintilor, el zugraveste involuntar propriul sau portret. Are fata plina de lumina, iluminata de acelasi suras in ochii sai ca si in buzele sale. Se schimba usor de la zambet la seriozitate. Are darul pretios de a transmite, prin simpla sa prezenta, un sentiment de totalitate si pace. „Este un om care restaureaza increderea in viata”, remarca pe drept cuvant prietenul sau reverendul Donald Allchin. Viata sa a fost dedicata cercetarii, scrierii si invataturii, si totusi nu a fost un „academic” in sens ingust. Nu este numai profesor, ci si preot care iubeste Liturghia, nu numai un savant, ci si parinte duhovnicesc. Legatura dintre teologie si rugaciune, atat de des subliniata in opera sa, este evidenta, de asemenea, in persoana sa. Teologia nu este pentru el doar ceea ce studiaza, ci ceea ce traieste si este. Vorbeste cu intelepciunea inimii. Episcop Kallistos de Diokleia, Oxford

Este un adevarat mester in folosirea cuvintelor, atat un poet cat si un teolog. Episcop Kallistos de Diokleia, Oxford

Avem aici un scriitor ortodox care se prezinta in fata Occidentului contemporan, fie crestin fie necredincios, fara agresiune si fara teama. Chiar daca critica sa fata de teologia romano-catolica, protestanta sau radicala poate apare uneori impetuoasa si schematica, in spatele strictetii sale se afla o intentie pozitiva. In cuvintele Parintelui John Meyendorff, el „prezinta adevarul convingerilor sale – in mod lipsit de compromisuri – mai degraba ca o solutie eliberatoare pentru toti decat ca o judecata asupra altora”. Olivier Clement il rezuma astfel: „Un om caruia nu ii este teama”. Episcop Kallistos de Diokleia, Oxford

Cred ca nu degraba se va mai naste in tara noastra un om cu atatea daruri inzestrat de Prea Bunul Dumnezeu. El este cel mai mare ctitor al Filocaliilor romanesti si traducator a altor multor scrieri ale sfintilor si dumnezeiestilor Parinti. Ma intrebati daca exista o generatie Staniloae? Aceasta o spun cei de azi si o vor spune cei ce vor veni dupa noi: ca a fost un om inzestrat de Prea Bunul Dumnezeu in multe chipuri in teologia universala ortodoxa. Arhim. Cleopa Ilie

Birourile de presa ale Patriarhiei si Arhiepiscopiei Bucurestilor.