BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

SFINTII MUCENICI MAXIM, CVINTILIAN SI DADAS DIN OZOVIA


In timpul persecutiei aceluiasi imparat Diocletian, Martirologiile pomenesc si numele a trei marturisitori ai lui Hristos dintr-un sat de langa Durostorum, capitala provinciei Moesia Inferior. Inseamna ca invatatura crestina era cunoscuta nu numai in orase, ci si la sate, intre taranii daco-romani de atunci. Acestia erau: Maximus (Maxim), Quintilianus (Cvintilian) si Dadas (Dada), originari din satul Ozovia (Ozobia). Primii doi aveau nume romane, iar ultimul purta un nume dac, semn ca ei apartineau populatiei din acel sat. Chiar si numele de Ozovia sau Ozobia este dacic. Se pare ca unul din ei, Maxim, era citet sau lector, deci un cleric de grad inferior care citea din Sfanta Scriptura la anumite slujbe.

Din sinaxarul zilei de 28 aprilei, ziua patimirii lor, aflam ca au fost parati de cineva ca sunt crestini. Din ordinul guvernatorilor provinciei Moesia Inferior – Tavrinius si Gavinius – au fost arestati, legati in lanturi si dus in cetatea Durostorum. Cei doi dregatori le-au propus sa se lepede de credinta in Iisus Hristos si sa aduca jertfe “mamei zeilor”, fagaduindu-le chiar ca ii vor face preoti la un templu pagan inchinat acesteia. Au refuzat toti trei si au rostit chiar cuvinte jignitoare la adresa acelor dregatori si a zeilor la care se inchinau. De pilda, Maxim spunea, intre altele: “Hristos este imparatul cerurilor, Care poarta de grija de toata faptura si tine in palma toate cate sunt, iar noi nu ne vom inchina niciodata la idoli facuti de oameni”.

In fata acestui refuz, dregatorii au poruncit sa fie aruncati in inchisoare. Acolo, “prin ingereasca aratare se intarea marturisirea lor, laudand pe Dumnezeu”. Acelasi sinaxar infatiseaza suferintele pe care le-au indurat pentru statornicia lor in credinta crestina: “Deci, scotandu-i din temnita, i-au dezbracat de hainele lor si legandu-i, i-au intins pe pamant si i-au batut foarte cumplit, dupa care i-au aruncat din nou in inchisoare. Vazand ca nu primesc nici intr-un chip sa aduca jertfe si sa se inchine zeilor, au fost dusi in satul lor, in Ozovia, unde li s-a taiat capul”. Patimirea lor s-a petrecut intr-o zi de 28 aprilie, probabil in anul 304.

Asa s-au savarsit din viata dreptcredinciosii marturisitori ai lui Hristos Maxim, Cvintilian si Dadas, intariti cu harul Sfantului Duh si invredniciti de viata cea vesnica pe care Dumnezeu a pregatit-o alesilor sai. Jertfa lor va fi impresionat desigur pe multi dintre consatenii lor, care s-au intarit astfel in credinta crestina, ori au venit la Hristos daca nu-L cunoscusera pana atunci. Sa cinstim pe acesti trei sfinti odrasliti din randul stramosilor nostri daco-romani zicand: “Marturisind inaintea tiranilor Treimea cea nezidita, trei sfinti mucenici ati fost omorati si acum v-ati invrednicit de viata cea neimbatranitoare si mosteniti hrana izvorului vietii. Pentru aceasta, rugati-va lui Dumnezeu sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila”. (Stihira la Doamne strigat-am, Vecernia zilei de 28 aprilie).

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu,

"Sfinti daco-romani si romani", Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1994, pag. 32-33.