bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

SFINTII MUCENICI DIN AXIOPOLIS


Intre centrele importante din Scitia Mica se numara si orasul Axiopolis (langa Cernavoda de azi), port pe malul drept al Dunarii, unde stationa si o legiune militara romana. Persecutiile dezlantuite impotriva crestinilor de imparatul Diocletian si coregentii sai, apoi continuate de Liciniu, au facut multe victime in randul crestinilor de aici, ale caror nume sunt consemnate in diferite acte martirice.

Din randul martirilor care au patimit aici, pomenim doar trei, care sunt mai bine cunoscuti. Este vorba de martirii Chiril, Chindeas (Chindeus) si Tasius (Dasius), ale caror nume sunt pomenite si intr-o inscriptie descoperita aici, in anul 1947. Sfantul Chiril era foarte mult cinstit in Axiopolis, avand cinci zile de sarbatoare. Era fie un martir local, fie ca numai suferise aici pentru Hristos, probabil intr-o zi de 26 aprilie. Se crede ca pe mormantul lui s-ar fi ridicat o bazilica, ale carei ruine se mai vad si azi. Tot asa de cunoscut era si martirul Chindeas (Chindeus sau Chindeu), un sfant local, probabil un daco-roman.

In privinta lui Tasius, multi istorici socotesc ca este una si aceeasi persoana cu ostasul martir Dasius, despre care “actul sau martiric” arata ca ar fi patimit in cetatea Durostorum, in ziua de 20 noiembrie 304. Acesti istorici cred ca el ar fi suferit martiriul la Axiopolis, iar mai tarziu i-au fost asezate moastele, pentru o vreme, in Durostorum. Din actul sau martiric, aflam multe lucruri interesante in legatura cu patimirea sa. Era soldat in armata romana, tocmai in vremea persecutiilor lui Diocletian. Era pe atunci foarte raspandita sarbatoarea “saturnaliilor”, in cinstea zeului grec Cronos, numit de roman Saturn, zeul timpului. Cu acest prilej, se obisnuia sa se aleaga un soldat, prin tragere la sorti, ca “rege al saturnaliilor”, care era imbracat “intr-o haina imparateasca, dupa asemanarea lui Cronos insusi”, avand dreptul ca, timp de 30 de zile, sa-si permita orice fapte “nelegiuite si rusinoase”, precum si felurite “placeri diavolesti”. Dupa incheierea acestor zile, in ziua propriu-zisa a sarbatorii, se sfarsea insa si viata lui, caci el urma sa fie adus jertfa lui Cronos si ucis cu sabiile. S-a intamplat ca sa fie ales, prin tragere la sorti, in vederea sarbatoririi lui Cronos, tocmai soldatul crestin Dasius.

“Aprins de ravna sfanta”, dupa cum marturiseste actul sau martiric, si-a dat seama ca dupa acele zile de petreceri desarte si trecatoare, “va fi aruncat in focul cel vesnic”, incat Dasius si-a zis: “Este mai bine pentru mine sa sufar putinele chinuri si munci, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos, iar dupa moarte sa mostenesc viata cea vesnica, impreuna cu toti sfintii”. Drept aceea, in ziua randuita pentru inceputul sarbatorii, Dasius le-a spus celorlalti soldati ca este crestin si ca prefera sa fie adus el insusi ca jertfa lui Hristos. Inchis de indata, a doua zi a fost adus in fata comandantului sau militar Bassus, spre a fi judecat. Neinfricatul Dasius a respins cu tarie toate incercarile aceluia de a-l face sa cinsteasca chipurile imparatilor de atunci. El declara, intre altele: “Sunt crestin si nu slujesc imparatului pamantesc, ci imparatului celui ceresc si primesc darul Lui, traiesc din harul Lui si ma imbogatesc din negraita Lui iubire de oameni” sau: “Eu marturisesc ca sunt crestin si nu ma supun nimanui altuia decat unuia, curatului si vesnicului Dumnezeu, Tatal, Fiul si Sfantul Duh, cel in trei nume si fete, dar de o singura fiinta”. Vazand ca toate incercarile de a-l abate de pe drumul sau raman zadarnice, legatul Bassus l-a supus la multe chinuri si, in cele din urma, a poruncit sa i se taie capul. Savarsirea lui din viata s-a petrecut in ziua de 20 noiembrie, anul 304.

Moastele fericitului mucenic al lui Hristos au fost duse la Durostorum, iar in anul 579 la Ancona, in Italia, unde se pastreaza pana azi, in biserica Sfantul Cyriacus; pe sarcofagul sau se gaseste inscriptia greceasca: “Aici zace Sfantul martir Dasios, adus din Dorostol” (Durostorum).

Sa ne rugam sfintilor din Axiopolis sa ceara de la Hristos Domnul mila si pace pentru pamantul binecuvantat al Dobrogei, cel stropit cu sangele lor de martiri.

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu,

"Sfinti daco-romani si romani", Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1994, pag. 39-40.