BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

INCEPUTURILE PATRISTICII


Scrierile Sfintilor Parinti s-au bucurat de un deosebit interes si de toata cinstirea din partea fiilor Bisericii chiar din primele veacuri crestine, adica chiar din epoca initiala a elaborarii lor.

Prin operele lor ziditoare de suflet, prin scrieri fundamentale de explicare si aparare a sfintei credinte crestine, scriitorii bisericesti sint "invatatorii nostri" - cum ii numea Clement Alexandrinul1.

Incepind din primele secole crestine, denumirea de "Sfintii Parinti ai Bisericii" sau "Parintii dascali si invatatori" exprima autoritatea suprema in materie de ortodoxie a credintei; ei, Parintii "mari dascali si invatatori", sint considerati ca reprezentantii normativi ai traditiei doctrinare a Bisericii; dar ei au avut si o experienta duhovniceasca de cel mai inalt grad, esenta credintei si vietuirea profund crestina devenind chintesenta in scrierile si in intreaga lor activitate. Ei sint nu numai "reprezentantii traditiei doctrinare a Bisericii, ci si martorii si criteriile adevaratei credinte, judecatorii Ortodoxiei"2 - atribut cu o valoare si pondere nu numai istorica, ci si general-spirituala.

Sfintii Parinti au elaborat si formulat chintesenta gindirii teologice crestine; de aceea, Biserica ii numeste "cugetatori de Dumnezeu". Ei au creat o literatura clasica bisericeasca, un tezaur de dumnezeiasca invatatura, hrana duhovniceasca si morala prin care crestinul isi transfigureaza viata3.

Parintii si scriitorii bisericesti au avut ca surse de cunoastere Sfinta Scriptura, Sfinta Traditie si invatatura Bisericii. Continuind marturisirea si mostenirea apostolica, i-au dat profunzime si extensiune universala4. In discutiile ecumenice contemporane se afirma in mod explicit: "Biserica este in adevar apostolica, dar este si patristica. Aceste doua caractere nu pot fi separate niciodata. Numai pentru ca este patristica, Biserica continua sa fie si apostolica [...]. Parintii sint si martorii adevarului credintei, testes veritatis"5.

Autoritatea Sfintilor Parinti in sanul Bisericii nu se poate rezuma la importanta literar-istorica a scrierilor patristice, ci se refera mai ales la invatatura lor bisericeasca, bazata pe Sfanta Scriptura, pe Sfanta Traditie, izvoare ale credintei6; in mod incontestabil ei sint mai intii "dascali si invatatori", iar in modalitatile de transmitere a invataturii ei sint "scriitori" bisericesti.

Dr. Nestor Vornicescu,

"Primele scrieri patristice in literatura noastra (sec. IV-XVI)", Craiova, 1984, pag. 23-24.

1. "Ne sint parinti cei care ne-au invatat credinta" (Clement Alexandrinul, Stromate I, 1, 3, in J. P. Migne, P. G. VIII, 688A).
2. Pr. prof. dr. Ioan G. Coman, Patrologie, Bucuresti, 1956, p. 13.
3. Idem, Probleme de filosofie si literatura patristica, Bucuresti, 1944, p. 13-17.
4. Vezi Episcopul Melchisedec, Biserica Ortodoxa in lupta cu Protestantismul, in special cu Calvinismul, in veacul XVII si cele doua sinoade din Moldova contra calvinilor, Extras din "Analele Academiei Romane", seria II-a, tom XII, Memoriile sectiei istorice, Bucuresti, 1890, p.37 si 82; Pr. Cicerone Iordachescu, Istoria vechii literaturi crestine, II, Iasi, 1935, p. VIII-XL si prof. Teodor M. Popescu, Intilnirea cu adevarul, in "S.T.", XX (1968), 3-4, p. 205-210.
5. Georges Florovsky, Gregoire Palamas et la patristique, in "Istina", 1 1961-1962, p. 116.
6. B. Altaner, Precis de patrologie, Paris, 1961, p.35.