BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

Big Brother
Voyeurismul - din manualele de psihiatrie pe ecranele televizorului


Emisiunile de divertisment epuizaseră de mult subiectele amuzante, se spusese aproape tot, nimic nu mai era nou… asa că s-a inventat conceptul de "reality-show" (spectacol real), anume, din disperarea producătorilor care nu mai reuseau să ridice audientele. Tot ceea ce se putea filmat se filmase, însă mai mereu în spatele acestor emisiuni era o regie, lucru care se simtea. Telespectatorii voiau mai mult; voiau să vadă emotii, trăiri, lacrimi; voiau viată reală, transparentă, lipsă de trucaje. Asa au apărut emisiunile Iartă-mă!, Din dragoste, Surprize Surprize etc. Camera de filmat a reusit, întrucâtva, să pătrundă în sufletul omului. Telespectatorii au început să vadă dincolo de aparente. Ideea show-urilor acestora părea generoasă, însă de foarte multe ori, volens nolens, s-au vulgarizat necazurile si neputintele unor oameni simpli. Dar telespectatorii nu s-au multumit cu atât… Asa a apărut Big Brother, un real-show tv considerat "o adevărată lovitură de geniu". În câteva cuvinte, e vorba de 12 concurenti (6 femei si 6 bărbati), oameni obisnuiti (alesi dintre 27.000) închisi într-o casă si fără nici un fel de legătură cu exteriorul, filmati si ascultati permanent (inclusiv la dus), 24 de ore din 24 (din care se difuzează imagini reprezentative, bine alese). Îsi fac singuri mâncare, îsi administrează un buget limitat, ascultă sfaturile fratelui cel mare si, după anumite reguli, propuneri, voturi ale publicului pe care nu găsesc potrivit a le pomeni aici, vor pleca din casă rând pe rând. La sfârsitul celor 4 luni de "viată în captivitate" se va desemna câstigătorul… Show-ul Big Brother a avut audiente extraordinare în toate tările unde a fost difuzat. Si pentru că este un format de succes, sunt sanse mari să vedem si Big Brother II si chiar III. Întotdeauna vor exista persoane care să speculeze înclinatia păcătoasă a omului…

Se cuvine să privim si din perspectivă ortodoxă subiectul Big Brother. Trecem rapid peste dorinta păcătoasă a concurentilor de a "iesi în fată", de a se face remarcati, căci cei lumesti trăiesc lumeste, peste lipsa lor de demnitate , la fel si peste mercantilismul exagerat al producătorilor (votul prin sms pentru eliminarea unuia din cei nominalizati este de 0,99$ #).

A fost o vreme în care multi s-au luptat, folosind arta cuvântului, pentru protejarea vietii private. La polul opus s-a conturat conceptul de voyeurism, tratat cu seriozitate în manualele de psihopatologie. El este curiozitatea perversă pentru intimitate. Voyeuristul este obsedat de ceea ce nu vede, de viata privată a altora, de ceea ce îi este îndeobste interzis. Dacă într-o vreme voyeuristul trebuia să fie inventiv pentru a-si satisface obsesiile (binocluri îndreptate spre ferestre, ascunderea sub scările blocurilor pentru a privi sub fuste etc.), acum are show-ul Big Brother. Si nu e exagerată "etichetarea" cu acest apelativ al fanilor emisiunii, mai ales că acesta se completează cu exibitionismul (expunerea intimitătii – lucru întâmplat încă din prima zi în casa "Big Brother") si obscenitătile, vorbele de prost gust, înjurăturile cobailor. Voyeuristul stă cu sufletul la gură să vadă ce s-a mai întâmplat si vânează efectiv secventele fierbinti si discutiile cu temă sexuală. Toată lumea vorbeste "despre cei din casă", toti fac pronosticuri – care iese din casă, care vor forma un cuplu…

"Atât voyeurismul cât si în exibitionismul sunt expresii patologice ale comportamentului intim. Regăsim în ele curiozitatea bolnavă, setea pentru dezgolirea aspectelor celor mai ascunse sau mai urâte din viata cuiva. Ne interesează nu doar ce face celălalt, ci mai ales ce face el rusinos sau caraghios, jenant, rău, pervers, dezgustător!" . Câti fani ai show-ului oare realizează că, din perspectivă psihiatrică, dar nu numai, au intrat în zona anormalului?? De aceea Sfântul Efrem Sirul se ruga spunând: "dăruieste-mi să-mi văd greselile mele"! Omul contemporan hăituit din toate părtile, bolnav de grija de multe nu-si mai vede starea sufletească. Cum să reusească? Cum să ajungă la liman? Cum să-si vadă el starea sufletească dacă a devenit peste noapte pasionat de Psihologia comportamentală? Toti, ca niste adevărati specialisti, vor să vadă cum se comportă cobaii… Ei nu îsi dau seama că sunt rosi de o indiscretie păcătoasă, ci consideră că sunt doar fini observatori ai naturii umane…

Desi nu-i atât de greu, se pare că nu întelegem că astfel de productii tv nasc în noi o curiozitate păcătoasă, ne pervertesc mintea, ne tulbură inima. Experienta show-ului Big Brother în celelalte tări a demonstrat, în plus, că se poate ajunge la grave stări de dependentă. Să nu mai vorbim de pierderea de timp, timp ce s-ar putea folosi cu folos. Apropos, stiati că la ora la care se transmitea la Prima Tv "Salut, Big Brother!" la mănăstirile noastre bătea toaca pentru începerea slujbei de noapte? Câti nu se tânguiesc spunând că s-ar ruga, dar nu au timp? Deci timp se găseste!

Cu consecventă m-am uitat până la eliminarea din casă, în urma propunerilor si voturilor, a primei concurente, Nadira. S-a purtat exemplar, comparativ cu ceilalti, căci era filmată si "participa la un show de televiziune"… Nu s-a dezgolit la dus, nu a înjurat. A făcut notă discordantă pentru că nu s-a simtit bine alături de cei "slobozi la gură". S-a spus despre ea că nu s-a purtat natural, că era foarte atentă cu ce făcea si spunea… firesc, as spune, doar era filmată si o tară întreagă o vedea. "Big Brother" o vedea tot timpul, telespectatorii de asemenea…

Pe noi ceilalti de acasă ne vede zilnic Dumnezeu, doar El si sfintii Lui…
Oare noi de ce nu ne rusinăm de faptele noastre rele pe care Dumnezeu le vede?
Eu "am venit, am văzut, …am fugit!". Dar tu?


P.S.: Ce a urmat după plecarea Nadirei? Discutii nesfârsite despre sexualitate – subiectul casei, strip-tease si dansuri lascive în chiar ziua Învierii, dar nu doar atunci; simularea actului sexual, încercarea de a doborî recordul la sărut neîntrerupt, filmări cu "vampiri" etc… Toate acestea i-au făcut pe cei din CNA să ia atitudine…

["Reality show-urile influenteaza negativ telespectatorii si recomanda televiziunilor care difuzeaza aceste formate sa se conformeze Conventiei Europene Televiziunea Transfrontaliera" se arata într-un comunicat al CNA. Membrii Consiliului au ajuns la concluzia ca acest tip de programe promoveaza atitudini si comportamente care pot avea o influenta nefasta asupra principiilor si modelelor de conduita ale unor telespectatori si pot fi socialmente distructive. În opinia CNA, aceste formate contravin rolului cultural pozitiv pe care televiziunea ar trebui sa-l joace. "Nu trebuie neglijat faptul ca o emisiune de acest fel are o conotatie speciala într-o societate în care se resimt înca traumele unei lungi perioade de totalitarism", apreciaza CNA în comunicatul citat. Consiliul precizeaza ca, indiferent de contractele sau întelegerile semnate între participanti si radiodifuzori, si în cadrul acestor programe trebuie respectate drepturile fundamentale ale omului, demnitatea umana, valorile familiei, bunele moravuri, ca si Legea audiovizualului, care raspunde standardelor legislatiei europene. (Sursa: Internet; postat pe un forum pe 17 mai 2003).]

S-au scris si articole - atitudini prin presa laică si religioasă. Putine, dar lămuritoare… În Ungaria, aveam să aflu, "o seamă de ierarhi ai Bisericii Romano-catolice au criticat vehement televiziunea pentru difuzarea emisiunii Big Brother. Acestia i-au acuzat pe producători că promovează devalorizarea vietii si distrugerea normelor morale" [Nicolae Tescanu, Laboratorul pervers: Big Brother, în revista Rost, an I, nr.4, iunie 2003, p. 34. ] .


Laurentiu Dumitru