BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Sfânta Lumină a Pastilor de la Ierusalim


În fiecare Sâmbătă Mare (Sâmbăta din Săptămâna Mare) la amiază în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim are loc MAREA MINUNE A SFINTEI LUMINI care uimeste, bucură si dă credintă celor care se învrednicesc să fie acolo în acel moment.

DESCRIEREA MINUNII

1. PREGĂTIREA SFÂNTULUI MORMÂNT: În dimineata Sfintei Sâmbete, înainte de slujba Sfintei Lumini, are loc o verificare minutioasă a Mormântului după care acesta este sigilat cu un amestec de miere si ceară pregătit în cursul diminetii. Această verificare are loc pentru ca toată lumea să stie sigur că nu există nici o sursă de foc în Sfântul Mormânt. Sigilarea se face de către autoritățile legale, cu o pecete pusă pe sigiliul de ceară (vezi foto).

Toate cultele prezente la Ierusalim sunt foarte atente la această procedură. Interesul lor are o anumită motivatie. Dacă într-un an nu ar avea loc minunea Sfintei Lumini atunci când Patriarhul Ortodox oficiază slujba, atunci aceste culte ar încerca să revendice anumite drepturi cu privire la Sfântul Mormânt.

Verificarea începe la ora 10:00 si se încheie la 11:00. În timpul verificării arabii ortodocsi demonstrează în biserică pentru drepturile ortodocsilor. De notat că la această verificare minutioasă a Sfântului Mormânt participă si reprezentanti ai armenilor (monofiziti) si ai celorlalte culte.

2. SLUBJA SFINTEI LUMINI: Slubja are lco la ora 12:00 si are trei părti: a. Litia, b. Intrarea Patriarhului în Sfântul Mormânt si c. Rugăciunile Patriarhului pentru venirea Sfintei Lumini.

Urmând traditia, la amiaza Sfintei Sâmbete Patriarhul însotit de episcopi, preoti si diaconi si de Patriarhul armean intră în Sfântul Mormânt în bătaia clopotelor. Înaintea Patriarhului, păstrătorul Sacristiei Sfintei Biserici duce candela care e mereu aprinsă si care este stinsă în acea zi pentru a se reaprinde de la Sfânta Lumină. Din Biserica Sf. Ap. Iacob, Patriarhul intră în altar si se asază pe scaunul patriarhal. Apoi reprezentantii armenilor, arabilor, coptilor si ai altora trec si sărută mâna Patriarhului pentru a putea primi Sfânta Lumină. Dacă nu sărută mâna Patriarhului ortodox, ei nu vor avea dreptul să primească Sfânta Lumină din mâinile lui. Imediat după aceea începe Litia când se înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt si se opreste în fata Mormântului unde stau oficialii.

După Litie, Sfântul Mormânt este desigilat iar Patriarhul se dezbracă de vesmintele patriarhale si rămâne în haina albă de preot. Atunci guvernatorul Ierusalimului si seful Politiei îl perchezitionează pe Patriarh în fata tuturor pentru ca toată lumea să se asigure că acesta nu are nici o sursă de foc asupra lui.

După aceea, Patriarhul Ierusalimului ia făcliile (stinse) si intră în Sfântul mormânt împreună cu paznicul armean. Toate candelele sunt stinse si nu e nimic aprins în Sfânta Biserică sau în Sfântul Mormânt.

3. CUM APARE SFÂNTA LUMINĂ: În interiorul Sfântului Mormânt Patriarhul se roagă în genunchi si citeste rugăciunile speciale prin care îl roagă pe Mântuitorul Iisus hristos să trimită Sfânta Lumină ca dar al sfintirii pentru popor. Apoi, într-o liniste absolută, în timp ce Patriarhul se roagă, un vuiet se aude si aproape simultan sclipiri alb-albăstrii apar de peste tot, ca si cum milioane de aparate foto ar clipi în acelasi timp, si toate candelele se aprind miraculos. Sfânta Lumină aprinde de asemenea si făcliile pe care le tine Patriarhul în Sfântul Mormânt în timp ce se roagă. Multimea izbucneste în urale în timp ce lacrimi de bucurie se preling din ochii tuturor.

Timp de câteva minute Sfânat Lumină nu are caracteristicile focului. Aceasta durează primele minute după ce Patriarhul iese din Sfântul Mormânt si dă Lumina poporului. Oricine poate atinge focul celor 33 de lumânări fără să se ardă. După aproximativ o jumătate de oră flacăra este normală.

 

DESPRE SFÂNTA LUMINĂ

Numai Patriarhul Ortodox are privilegiul, onoarea si puterea să slujească la această slujbă. Au fost încercări din partea altor religii să realizeze această minune, însă nu au reusit. De exemplu, în anul 1540, conform mărturiilor istorice, armenii au dat bani sultanului Murat pentru a li se da voie să intre în Biserica Sfântului Mormânt si să tină ei slujba de Înviere. Sultanul le-a dat voie iar armenii au pătruns în biserică si au încuiat usile, lăsându-i pe ortodocsi afară. Cuprins de disperare la vederea celor întâmplate, Patriarhul Ortodox a îngenuncheat pe treptele bisericii si s-a rugat lângă una dintre coloane. În timp ce se ruga el, coloana lângă care stătea s-a despicat, lăsând lumina să vină afară prin fisură si să aprindă făcliile Patriarhului.

Emirul musulman privea scena din minaretul moscheii de peste drum. Când a văzut minunea, el a strigat: "Mare este credinta crestinilor! Unu este adevăratul Dumnezeu, Dumnezeul crestinilor! Cred în Hristos cel înviat din morti. Mă închin lui ca Dumnezeu al meu".

Zicând acestea, a sărit de sus din minaret, dar n-a pătit nimic. Musulmanii au pus mâna pe el si l-au decapitat. Moastele lui sunt păstrate până astăzi în Mănăstirea Fecioarei Maria din Ierusalim.

Sfânta Lumină simbolizează si ne aminteste într-un mod miraculos de învierea lui Hristos. Este o minune trimisă de Dumnezeu de-a lungul veacurilor din însăsi Lumina Lumii care este Hristos. Stiinta nu poate explica această minune si, în semn de respect, nici nu a încercat să o explice. Cine ar putea însă explica o minune adevărată?

MĂRTURIA CELUI CARE A SCRIS ACESTEA

Cu ocazia Pastilor din anul 1994 am urmărit cu atentia slujba Sfintei Lumini si am înregistrat-o pe casetă video. Am văzut Lumina traversând Biserica Sfântului Mormânt pe deasupra multimii si aprinzând lumânarea unui bătrân. Am atins flacăra cu mâna si cu fata, dar nu m-a ars. O pace adâncă mi-a pătruns în inimă si am simtit o putere deosebită în mine.